måndag 20 oktober 2014

Nyheter om historia i Västmanland Oktober 2014
FOTOGRAFEN MARTIN ADLERS BILDERS VISAS PÅ VÄSTERÅS KONSTMUSEUM
Fotografen och frilansjournalisten Martin Adler (1958-2006) från Västerås sköts till döds under ett uppdrag i Somalias huvudstad Mogadishu 2006. Nu visas Martins bilder på Västerås konstmuseum.
Martin Adler – Ögonblick
22 november 2014 – 1 mars 2015

Läsa mer: Longo, Madeleine 2014-10-20. Konstmuseet visar Adlers bilder. Vlt.se
 http://vlt.se/kulturnoje/1.2685353-konstmuseet-visar-adlers-bilder


BRANDTURISTER ÄR VÄLKOMNA TILL VÄSTMANLAND
Nu kan katastrofturister besöka effekterna efter storbranden i Västmanland sommaren 2014. Länsstyrelsen i Västmanland har öppnat en väg in i brandområdet.  Norr om Ramnäs går en väg till Fläckebo. Ungefär mitten av vägen går Öjesjövägen norrut rätt in i brandkatastrofområdet.
 Två brandturistcentrum planeras att öppnas 2015. Ett vid Ängelsbergs gamla järnvägsstation vid sjön Åmännings östra strand och väster om brandområdet. På östra sidan av brandområdet är det tänkt att ligga vid Västerfernebo.
Läsa mer: Västerås Tidning 2014-10-18. Väg för nyfikna till skogsbrandområdet. (s. 21)
Länsstyrelsen i Västmanland. Storbranden i Västmanland
http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/Sv/manniska-och-samhalle/krisberedskap/skogsbranden/Pages/skogsbranden-i-vastmanland-ny.aspx

VÄSTERÅSARE UPPFANN GLÖDLAMPAN
Det var inte amerikanen Thomas Alva Edison som uppfann glödlampan 1879. Det var ingenjören Jonas Wenström från Västerås och Sverige som uppfann glödlampan 1878. Han hade skrivit ett brev från Kristiana, nuvarande Oslo, till sin far den 25 oktober 1878 och beskrivet om uppfinning. Jonas Wenström hade brevkontakt med Thomas Alva Edison och mycket tyder på att Edison fick tipset om glödlampan av Jonas Wenström.
Läsa mer: Karlsson, Petter 2014. Stal Edison Jonas uppfinning? Svenska Öden & Äventyr nr 5/2014 (s. 24-27)
BRONSGJUTERI FRÅN JÄRNÅLDERN

I Populär Arkeologi 3/2014 skriver arkeologen Anna Lena Hallgren på Stiftelsen Kulturmiljövård i artikeln ”På jakt efter en bronsgjuteriverkstad” och hus från järnåldern vid Råmarbo sydöst om Västerås i Västmanland.

EN KVARGLÖMD YXA FRÅN KARL XII LIKFÄRD TILL STOCKHOLM

Efter att Karl den XII fått en kula genom huvudet vid Halden 1718 fördes kroppen från Norge till Stockholm via Fredriksbergs gård i Köping. Gården ägare Rune Ramstedt har funnit en yxa med ”XII” stämplat på yxan. Han är övertygad att yxan har glömts kvar av en av Karl XII:s soldater när Karl XII lik med följe övernattade vid gården.

Läsa mer: Johansson, Jan Å. 2014-10-16. Rune hittade udda föremål i sin bod. Västmanlands Nyheter (sid 9)

GRUVKARTOR FRÅN VÄSTMANLAND

Nu finns gruvkartor från hela landet utlagda på Internet.


Läsa mer: Andersson, Rikard 2014. Äldre gruvkartor. Geologiskt Forum nr 83 / 2014 (sid 11)

NUTIDSRESA GENOM BERGSLAGEN

Tidskriften Husbil & Husvagn (9/2014) har gjort en resa genom Bergslagen och tagit upp vad som är värt att besöka. I Västmanland anser de Strömsholms kanal och då ”ljuvliga miljön här vid slussarna vid Fagersta”. Dessutom Sala silvergruva och Elsa Anderssons konditori i Norberg.

SURAHAMMAR x 4

I somras invigdes en 3 kilometer lång kulturled med historisk vandring längs Strömsholms kanal där det finns cirka 23 informationsskyltar som berättar om kanalbåtar, slussar med handelsboden, färd med tåg på smalspårig järnväg med mera.

Ny karta över Surahammars kommen där finns även den historiska vandringsleden efter Strömsholms kanal i Surahammar i prickad.

Historiska Surahammar i en A4-formats på över 300 sidor har skrivits av Marie Spennare och bilder framtagna av Anders Lindberg från Surahammars Bruks arkiv. Det är en lättläst bok med mycket fotografier. Den finns att köpa på Surahammars bibliotek.

Västerås Tidning har startat en serie om Sura med rubriken ”Surahammar Förr & Nu”. Tidningen finns även att läsa på internet med dator, läsplatta eller genom mobilen.

Läsa mer: Olsson, Lasse 2014-10-11. Premiär: Surahammar Förr & Nu. Västerås Tidning. (s. 16)
Olsson, Lasse 2014-06-30. Historisk vandring i vacker bruksmiljö. Västerås Tidning. (s. 24)

Västerås Tidning http://www.vasterastidning.se

VÄSTANFORS HEMBYGSFÖRENING VID STRÖMSHOLMS KANAL HYLLAS

Västanfors hembygdsförening ligger vacker beläget i ett friluftsmuseum intill Strömsholms kanal och är idag en del av Fagersta i Västmanland hyllas av tidskriften Bygd & Natur 3/2014.


Läsa mer: Nenander, Yvonne 2014. Här investerar kommunen i hembygden. Bygd & Natur 3/2014. (s. 28-30) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar