torsdag 28 januari 2016

Nyheter om samisk historia feb 2016

HISTORIKERN PETER ERICSON BERÄTTELSE OM SYDSAMER

Del 1. Om Hälsinglands, Dalarnas, Värmlands och andra skogssamer – Folket som försvann, språket som dog.
https://southsaamihistory.wordpress.com/2016/01/21/om-halsinglands-dalarnas-varmlands-och-andra-skogssamer-folket-som-forsvann-spraket-som-dog/

EPILOG: Antas, Nils’, Hindrichs, Siúhls, Erics och Matz’ supplik, Sundborn/Svärdsjö 1730. PROLOG: Vinterbete i Siljan 1710 och 1726-26 (FRÅGA: kan etniska rensningarna dölja ett fjällsamiskt vinterbete?)FLER HÄLLRISTNINGAR FUNNA I FINNMARK
Nye helleristninger funnet i Finnmark. Nrk.no
Arvola, Silja 2016-01-07.
SAMERNA BYTTE TILL SIG SVÄRD OCH DEKORADE HANDTAGEN

Status hos samerna var att bära svär. Ett mode som går tillbaka till 500-talet. Samer bytte till sig svär. Nu har det andra samiska svärdet med ornerade handtag hittats. Det låg i Jämtlands museum samlingar. Svärdet kom från en samisk grav från Skäckerfjällen i Jämtland. Mönstret på handtaget var typiska det samiska flätbandsornamentiken. Även handtaget på svärdet från Röstahammar i Jämtland har samisk ornamentik.

Läsa mer: Holm, Olof 2015. A Viking Period Sword from Skäckerfjällen with a Decorated Antler Grip.
Fornvännen 4/2015 (s. 289-290)

FÅGELFORMAD HÄNGE FUNNEN PÅ SAMISK GRAVÖ ELLER OFFERPLATS

På ön Puhjonsaari i Vesilahti i Tavastland i har man funnit en trehövdad fågelhänge som tros vara från 550-800-talet. Att fyndet gjorde på en ö tyder på att det kan komma från en grav och då handlar det om en samisk gravö, eller offerplats.

Läsa mer: Aarreharrastaja Reijo Hyvönen löysi saaresta yli tuhat vuotta vanhan uhriesineen – arkeologi pitää löytöä ainutlaatuisena. HS:fi

INGA SPÅR EFTER ELDSTÄDER FRÅN SAMISKA KÅTOR I TIVEDEN

Det finns skriftliga källor som berättar om skogssamer i Tiveden, mellan Vänern och Vättern. Nu har en inventering av Laxåskogen i Tiveden gjorts av Stiftelsen Kulturmiljö och de fann inga spår efter skogssamer.
Läsa mer: Brobäck, Caroline och Holm, Jenny 2015. Laxåskogen Kulturmiljöinventering i samband med planerad vindkraftsetablering. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2015:5
http://www.kmmd.se/PageFiles/332/KM2015_5_Lax%C3%A5skogen_Rapp_till_hemsidan.pdf
Tervalampi, Jouni (Planerad utgivning 2016). Skogssamer mellan Vänern och Vättern. Den förvunna skogssamekulturen i Värmland, Mälardalen och Bergslagen.

SAMISKA GRAVAR FUNNA OCH FÖRSTÖRDA I KAJANALAND I FINLAND 

Vid Märönkalla i Suomussalmi i Kajanaland i Finland har en privatperson med metalldetektor (ej tillåtet i Sverige) funnit en samisk grav/ar med tre yxor, flera knivar, smälta glaspärlor. Tyvärr har privatpersonen förstört det samiska fyndkontexten med att han har grävt sönder gravarna. Ingen jordbrukarbebyggelse fanns i de här områdena för 900-1000 år sedan.  Av fyndmaterialet tycks det minst handlat om minst tre gravar som blev förstörda. Ett av knivfodralen har mönster som tyder på handelskontakter med karelarna som då levde vid Ladogasjön.
Läsa mer: Helsingin Sanomat 2015-11-18. Ristiretkien aikaisen naisen hauta löytyi Suomussalmelta – Löytö kertoo Suomen 1000-luvusta.

Karta Suomusalmi i Finland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar