onsdag 26 november 2014

Nyheter om samisk historia december 2014


SÄLEN I DALARNA VAR DET RIKASTE SAMISKA OMRÅDET PÅ 500-700-TALET
Det var samernas förfäder som uppfann skidan. När du åker ned på backarna i Sälenfjällen eller när du står vid startfältet vid Vasaloppet står du på historisk samiskt område.
  Vid Tisjön och Horrmundsjön, söder och norr om Sälenfjällen, ligger de rikaste samiska gravarna från 500-700-talet i hela norra Fennoskandia. Arkeologen Inger Zachrisson menar att ”Horrmunden-området i Dalarna kan ha varit ett centralt uppsamlingsområde för pälsverk i Mellanskandinaviens inland.” Här finns de rikaste gravarna kopplade till jakt- och pälshantering och fina smycken och järnföremål som samerna bytt till sig från svear, hedmarksbor och andra samer som var specialiserade på järnhantering. En kvinna som låg begravd vid Horrmundsjöns strand var en nåjd. En annan kvinna var en jägare, då en pilspets låg i graven. Egentligen inte så konstigt, om mannen i familjen dog var det viktigt att hustrun kunde skaffa mat till familjen.
Läsa mer: Zachrisson, Inger 2007. Några sörsamiska kvinnor från forntid - de arkeologiska fynden berättar. Åarjel-saemieh – Samer i sør. (s. 7-20)
KIRUNAS GRUVSDISPONENT HJALMAR LUNDBOHM VAR RASBIOLOG
Kirunas gruvdisponent Hjalmar Lundbohm (1855-1926) var rasbiolog och lät samer och tornedalningar få gratis läkarundersökning mot att hans läkare fick mäta deras skallar. Han var motsvarigheten till brukspatronerna då Lundbohm kontrollerade allt i Kiruna mellan 1900-1920. 
– Redan 1907 skrev Hjalmar Lundbohm två promemorior direkt till civilministern i frågan om segregeringspolitiken mot samerna, sade författaren Curt Persson till boken På disponentens tid (2014) till Luleå tekniska högskolas hemsida.
En av Lundbohms hantlangare var arkeologen Gustaf Hallström (1880-1962). Det var Lundbohm som bekostade många av Hallströms forskningsresor. Att arkeologen Gustaf Hallström arbetade i rasbiologins tjänst råder det ingen tvekan om. Han fotograferade och mätte samer, grävde upp samiska skelett som fördes till Uppsala anatomiska institut. Från Kolahalvön grävde Hallström upp 27 kranier från samiska begravningsplatser som skickades till Uppsala anatomiska institut vilket bekostades av Hjalmar Lundbohm. 

Luleå tekniska högskola. 2014-10-23. Forskningsresultat i ny tv-dokumentär. Ltu.se
http://www.ltu.se/research/subjects/Teknikhistoria/Nyheter-och-aktuellt/Forskningsresultat-i-ny-tv-dokumentar-1.122610
Henriksson, Sven-Åke 2014. ”Kungen av Kiruna” skapade LKAB. Kvällstunden Nr 46 2014.
Tervalampi, Jouni (Planerad utgivning 2015) Arkeologen Gustaf Hallström i rasbiologins tjänst. Då kolonialmakten Sverige förtryckte samer.

SAMISKA TRUMMOR HADE REGLER

Hos sydsamer fanns det minst två typer av trummor, familje- och nåjdtrummor. Att tillverka en trumma var inte bara att placera figurer hur som helst. Utan det fanns regler inom Åselesamerna var figurerna fick placeras. Figuren för nåjd placerades kring klockan 6-8. Det var bara nåjdtrummor som hade symbol för nåjden. Kyrkbyn placerades i övre högra delen.
Läsa mer: Tervalampi, Jouni (Planerad utgivning 2015) Sydsamiska trummor hade regler. Då kolonialmakten Sverige förtryckte samer.

KAMPEN OM FINNMARK PÅ 1300-TALET LEDDE TILL ATT SAMER VAR TVUNGNA ATT BETALA SKATT TILL TRE LÄNDER

Läsa mer: Hedlund Stylegar, Frans Arne 2014-11-23. Krig, fred og fellesskap i nord. Bloggen: Arkeologi i Nord.

TSARENS KURIR OCH SAMERNAS FINNMARK  1496
Läsa mer: Frans-Arne Hedlund Stylegar 2014-10-20. Tsarens kurér. Bloggen: Arkeologi i Nord
http://arkeologi.blogspot.se/2014/10/tsarens-kurer.html

SAMER UNDER ANDRA VÄRLDSKRIGET I NORGE

Svarstad, Asbjörn 2014-10-28. Samiske grenseloser reddet tusenvis. Så ble de beskyldt for landssvik. Dagbladet.no. http://www.dagbladet.no/2014/10/28/nyheter/grensen/samefolket/35927633/

SKOGSSAMERNA I HÄLSINGLAND SKA STUDERAS PÅ UNIVERSITET

Skogssamerna kulturhistoria i Hälsingland ska studeras vid Uppsala universitet.
Läsa mer: Hela Hälsingland. 2014. Skogssamernas okända kulturhistoria kartläggs.
http://www.helahalsingland.se/halsingland/hudiksvall/skogssamernas-okanda-kulturhistoria-kartlaggs

HISTORIKER DÖMMER UT SVENSK DOMSTOL

Historikern Lars Rumar dömer ut svensk rättsväsende i Härjedalsmålet.

Läsa mer: Ekerlid, Birger 2014-11-11. Stenhård kritik om Härjedalsmålet Op.se
http://www.op.se/kultur/bocker/stenhard-kritik-om-harjedalsmalet

TVÅ BRONSFAT LADES PÅ DEN DÖDES ANSIKTE FRÅN 1100-TALET
Arkeologen Frans-Arne Hedlund-Stylegar skriver om ett skelett Ankenes i Narvik i Norge där det låg två Hansa-skålar över kraniet. Några hårstrån var bevarad och visade att den döde hade haft rödgult hår. Vem var då den döde? Hade han begått ett brott? Var han en handelsman som hade dött? Eller, kan arkeologen finna orsaken i begravningstraditioner?

Läsa mer: Hedlund-Stylegar, Frans Arne 2014-11-17. Gravskikker mellom verdenene. Bloggen: Arkeolgi i Nord.
http://arkeologi.blogspot.se/2014/11/gravskikker-mellom-verdenene.html

SAMISK HISTORIA I BOKFORM 2014


Läsa mer:  Samiskt Informationscentrum Lästips 2014. Här kommer tips på nyutgiven litteratur om samer och i samiskrelaterade ämnen. Samer.se http://www.samer.se/4717

 KLASSISK BOK OM SAMERNAS RELIGION NU PÅ INTERNET
Källskrifter till Lapparnas mytologi af Edgar Reuterskiöld

Bidrag till vår oldlings häfder utgifna af Nordiska Museet Uppsala, 1910

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar