Av Jouni Tervalampi juni 2010
Del 1. Striden om Strömholms kanal.
Del 2. Strömsholms kanal som turistled. Fagersta-Surahammar (se nedan)
STRIDEN OM STRÖMSHOLM KANAL
"Strömsholms kanal förklarades 1990 som byggnadsminne, vilket medför särskilda förpliktelser för de fyra delägarkommunerna Smedjebacken, Fagersta, Surahammar och Hallstahammar, att vårda kanalverk, bankar och byggnader. Längs hela kanalen har, trots ombyggnader och tekniska problem, trafiken pågått sedan 1795 och därmed varit en betydelsefull tillgång för många människors arbets- och livsmiljö." , skrev den socialdemokratiska riksdagsmannen Olle Thorell från Surahammar och hans kollega Carin Runesson i en motion 2008 och 2009.
2007 togs EU-stödet bort för Strömsholms kanals underhåll. 2008 fattade det borgligt styrda landstinget, tillsammans med Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet, i Västmanland att inte höja bidraget från 150 000 kronor till 400 000 till Strömsholms kanals AB för driftkostkostnader, medan de små röda kommunerna längs efter kanalen Surahammar, Hallstahammar, Fagersta och Smedjebacken gick med på en höjning för varje kommun från 325 000 till 425 000 kronor.
Både 2008 och 2009 lämnade den socialdemokratiska riksdagsmannen Olle Thorell och hans kollega Carin Runesson en motion om mer pengar till att rädda underhållet för Strömsholms kanal. I maj 2010 ger den moderate stockholmspolitikern Lena Liljeroth Adelsohn, tillika kulturminister, beskedet att inte en krona ges till underhåll för Strömsholms kanal i Västmanland och Dalarna.
- Regeringen satsar en kvarts miljard på kulturhistoriska minnen. Mer än så lär det inte bli i nuläget, sade Lena Liljeroth Adelsohn till Vlt.se.
Besvikelsen var stor hos Kanalbolagets vd Hans Pettersson, som sade till Vlt.se
- Mellan 2000 och 2006 fick vi Ams-bidrag, EU-bidrag och Antikvariska medel.
Arbetsledaren Rolf Mylläri på Strömsholms kanalbolag sade till Västmanlands Nyheter:
- Tänk, vilket arbete man gjorde när kanalen byggdes. Vi kan inte låta den förfalla.
Den naiva moderate kulturminister förslag att rädda underhållet av Strömsholms kanal var att privatpersoner skulle adoptera delar av kanalen till exempel en slussport och anlita volontärer (gratis arbetskraft).
- Privatpersoner skulle nog inte ha råd att reparera en sluss, bara frakten av en port kostar 100 000 kronor, sade Kanalbolagets vd Hans Pettersson till Västmanlands Nyheter.
Att renovera en slussport kräver specialistkompetens och slussvakter kräver säkerhetsutblidning. Hans Pettersson säger till Västmanlands Nyheter:
- Vi utbildar alla ungdomar i säkerhetsfrågor och arbetsmiljöverket kontrollerar oss noga.
EN LJUS FRAMTID KRING STRÖMSHOLMS KANAL
Trots svårigheter med det borgligt styrda landstinget och den borgliga regeringen ser framtiden ljus ut och det kokar av aktiviteter kring orterna efter Strömsholms kanal. Turismen kring Strömsholms kanal håller på att utvecklas åt två håll: kulturturism och aktiv fritid med att åka båt, paddla kanot, cykla och gå.
Kulturturism
Ängelsberg vid östra stranden av sjön Åmänningen är förmodligen det vackraste samhället efter Kolbäcksån vattensystem och som är en del av Strömsholms kanal. I över trettio år, i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet, var samhället en konstnärskoloni för kända svenska konstnärer med bland annat Olof Arborelius (1842-1915) och Mauritz Lindström (1849-1923). Sedan tidigare finns utställningslokalen Stenhuset i Surahammar och Ramnäs hantverksby med glashyttan. Nu planerar föreningen Framtid för Virsbo att bygga om den gamla smedjan i Virsbo och göra om det till ett vandrarhem med tjugofyra platser och tolv konstnärsateljéer. Sedan tidigare finns en konsthall i Virsbo.
- Tillsammans med länets konstkonsult har vi undersökt efterfrågan och tydligen är det en brist i hela landet på platser för konstnärer där de kan både bo och arbeta, sade projektledaren Inge Larsson på Framtid för Virsbo till Västmanlands Nyheter.
Åmänningen runt
Om några år kan det finnas turistboende på alla små orter efter Strömholms kanal. En viktig pusselbit skulle vara vandrarhemmet vid Virsbo. Då skulle man skapa en turistled runt sjöarna Åmänningen och Stora Aspen mellan Fagersta och Virsbo.
På västra sidan av sjöarna finns vandringsleden Bruksleden med Landsberget. På toppen av berget finns även ett vindskydd och ett utsiktstorn med enorm utsikt över Åmänningen.
Vid Västanfors i Fagersta finns slussar och hembygdsgården. På den östra sidan av Aspen och Åmänningen finns en vacker bil-, motorcykel- och cykelled som går från Fagersta via Ängelsberg till Virsbo.
Vid det vackra Ängelsberg finns ett vandrarhem, Oljeön, världsarvet Engelsbergs bruk med sin konstpark. Vid samhället finns även en badstrand och en tågstation.
Ramnäs
Från Virsbo går en vacker väg efter Strömsholmsåsen på östra sidan av Kolbäcksån/Strömsholms kanal. Vid Brattheden ligger ett sommarstugområde med en badplats. Strax söder om Brattheden ligger Ramnäs konferens. Ett hotell som lanserar sig mot svenska, tyska och holländska turister.
- Vi tror på den typen av turistattraktion. Jag tror att turister vill se mer av landet och här i Ramnäs och runtomkring finns mycket att se. Vi har den vackra ån, lanchahiresmedjan och glashyttan, säger Lena Oderstad-Andersson, ägaren till Ramnäs konferens, till Västmanlands Nyheter.
Söder om Ramnäs konferens kan man säga att den flera kilometer långsmala samhället Ramnäs börjar och sträcker sig ända ned till Ramnäs kyrka. En vacker väg på Strömholmsåsen. Ytterligare ett hotell finns i Ramnäs inrymt i Schenströmska herrgården. Här utgår kanalbåten M/S Strömsholm, till exempel på fredag förmiddag kan man under sommaren åka mellan Ramnäs ned till Surahammar efter Strömsholms kanal. Ett tips är att man ställer bilen vid Surahammar och tar tåget till Ramnäs. Eller, om man kommer från Stockholmshållet via Västerås tar tåget eller bilen direkt till Ramnäs och sedan båten ned till Surahammar. Kan du vista eftermiddagen i Surahammar. Eller, övernattar i på vandrarhemmet i Surahammar. På lördagen går man Bruksleden från Surahammar tillbaka till Ramnäs.
Surahammar
Tar man motorcykeln från Ramnäs rekommenderar jag väg 252 efter Strömholmsåsen än den stora riksväg 66 mellan Ramnäs och Surahammar. Vägen uppe åsen passerar det vackra mötet mellan Kolbäcksån och Strömholmsåsen vid Hedvallsbron.
Strax utanför Surahammar, på väg mot Hallstahammar, ligger Suraborgen vid Östersjön, med en vacker utsikt över Väster- och Östersjön. I Surahammar finns det välkända MC-museet och Stenhuset där det ställs ut konst och fotografier. I Surahammar finns även golfbana, ridhus, simhall, pizzeria, kinarestaurang och ett vandrarhem.
Långsjön runt, eller Långsjön-Ramnäs
Henrik Wester på Västmanlands Kommuner och Landsting står bakom länets turistbroschyr Visit Västmanland 2010/2011. Där skriver han om vandringsleden Bruksleden från Surahammar upp till Fagersta. Han vill att man utgår från Långsjön vid riksväg 66, tre kilometer söder om Surahammar, och vandrar efter Långsjöns västra sida, förbi Toftsjön och det höga berget Stingsberget, med en vacker utsikt, och vidare mot Ramnäs.
Jag som är uppväxt i Surahammar vet att det finns en annan vandringsled om man vill imponera på sina barn eller kompisar. Vad sägs om att övernatta i en grotta. Att vandra runt Långsjön tar ett par timmar om man går sakta. Man kan även göra en vandring med två övernattningar. En övernattning vid grottan (eller vindskyddet) vid Toftsjön och vid vindskyddet vid Långsjöns västra strand.
Man kan även gå vägen över Surahammars golfbana (det finns även en genväg tunneln under riksväg 66 stigen vid Sagavägen i Surahammar) och där vandra till Toftsjön, där en blockgrotta finns och ett vindskydd en liten bit bort. Vid udden kan man bada.
1. Övernattning. Rövarkulan är en rätt så stor grotta med två stenblock lutande mot varandra och rymmer 5-6 personer vid sjön Toftsjöns nordöstra strand. Det är egentligen två blockgrottor intill varandra. Toftsjön ligger mellan Sura och Skultuna socknar. När jag var tio-tolv års åldern var vi några kompisar som besökte de stora flyttblocken vid Toftsjön. I augusti 2008 gjorde jag ett nytt besök vid blockgrottorna intill vandringleden Bruksleden och då fanns en eldstad inne i den ena blockgrottan. Det sägs att en hembrännare bodde här i början av 1900-talet. Dagen efter vandrar man tillbaka mot norra änden av Långsjön och tar grusvägen till Billsbo forna torp och därefter Björsbsbostigen ned till badstranden vid Långsjön. Här kan man bada.
Därefter går man vidare ned till Björsbo, och vidare till Industrileden, riksväg 66. Går över bron och följer vandringsleden Bruksleden på Långsjön västra sida tills man kommer till ett vindskydd. Här kan man göra sin andra övernattning. Eller, fortsätta direkt vidare norrut och ta av till väster mot golfbanan där Bruksledens delar sig. Skyltat.
Enbart Långsjön runt, cirka åtta kilometer. Lättvandrat.
Utgår från mobiltelemasten vid Industrileden, riksväg 66, och därefter finns vandringsleden Bruksleden på västra och norra sidan av Långsjön, vidare grusvägen till Billsbo forna torp och därefter Björsbsbostigen ned till badstranden vid Långsjön. Därefter går man vidare ned till Björsbo, och till Industrileden över bron och tillbaka till bilen vid mobiltelemasten.
Läsa mer:
Bruksleden Långsjön-Ramnäs. http://www.traneving.se/pdf/bruksleden_etappbeskrivning_etapp8.pdf
Bruksleden kartor.
http://www.bruksleden.se/kartor.htm
Eriksson, Cecilia 2010-05-06. Service viktig för de nya ägarna på Ramnäs konferans. Västmanlands Nyheter
2010-06-03. Kulturministern lärde sig om Strömsholms kanal. Västmanlands Nyheter.Johansson, Jan Å. 2010-04-22. Ett lyft för Strömsholms kanal. Västmanlands Nyheter.
Meh, Jackie 2010-05-26. Inga mer pengar till kanalen. http://vlt.se/nyheter/hallstasura/1.841247-inga-mer-pengar-till-kanalen
Kanalbåten M/S Strömsholm
http://www.schenstromska.se/TurlistaMSStromsholm1.htm
Olsson, Lasse 2008. Pengakris för Strömsholms kanal. Driften hotad men Landstinget Västmanland nekar höjt bidrag. Västerås Tidning Nr 36 6-12 september 2008. (sidan 25)
Rinderud, Freddie 2010-05-27. Virsbo satsar på att bli kulturcentrum. Västmanlands Nyheter.
Runesson, Carin & Thorell, Olle 2009.Motion till riksdagen om Strömsholms kanal
http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2009/10&bet=T487
Strömsholms kanal. Cykelkarta
http://www.stromsholmskanal.se/cykel.html
Strömsholms kanal. Kanotuthyrning
http://www.surahammar.se/kulturfritidturism/sevardheter/stromsholmskanal.4.7d9f35391181509ed33800045094.html
Surahammar, Ramnäs, och Virsbo. Kartor
http://www.surahammar.se/omkommunen/kartor.4.6d9288f9115c674c6c080003004.html
SVT Västmanlandsnytt 2010-05-21 Så ska kulturlivet växa.
http://svt.se/2.126650/1.2022694/sa_ska_kulturlivet_vaxa
Tervalampi, Jouni 2010. Nyheter om Kolbäcksdalen.
http://tervalampi-arkfoto.blogspot.com/2010/03/nyheter-om-kolbacksdalen.html
fredag 4 juni 2010
Strömsholms kanal 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar