torsdag 31 december 2009

ÅRSKRÖNIKA 2009

Av Jouni Tervalampi

ÅRETS IDROTTSPRESTATION

2009 började bra för ishockeylaget Sura - Hockeyns Mekka enligt Sura-uppväxte tränaren Pär Bäckman - som gick till kvalserien till Allsvenskan. I Allsvenskan gick VIK till kvalserien till Elitserien, men som alla vet gick de inte till Elitserien. VM i Bandy gick på Rocklunda där Sverige tog VM-Guld. VSK-Bandy gick oväntat och tog SM-Guld mot storfavoriterna Edsbyn på Studenternas i Uppsala. Mindre oväntat var att Sveriges innebandydamer tog VM-guld vid världsmästerskapen i Västerås i slutet av 2009.

ÅRETS IDROTTSFIASKO

VSK-fotboll herrar som skulle storsatsa och vinna Div 1 norra och går upp i Superettan, men fick strida för att inte ramla ur serien. Ishockeylagen Sura och VIK som har gjort fiasko under hösten och vintern 2009. Bandy-VM som blev ett ekonomisk bakslag för arrangerande Tillberga och VSK, medan förbundet gick i vinst. Sista gången klubblag i Sverige arrangerar VM-bandy i Sverige?

ÅRETS VÖLUND - son till Lappkonungen

Järnbacken vid Haparandabanan.
http://haparandabanan.blogspot.com/

ÅRETS SAMEFORSKNING

Det ökade intresset för samiskt kristnande på 1200-1300-talet med Raunalaskeletten, samiska Mariadyrkan och norska dokumentet från 1303.

ÅRETS SAMEFORSKING I VÄSTMANLAND

Det var att jag fick 20 000 kronor i stipendium från Västmanlands landsting för att skriva klart mitt manus om "Den försvunna skogssamekulturen i Svealand och Gästrikland". Det jag har märkt att det finns en stor nyfiken och intresse om samerna runt om i Västmanland. När manuset blir klar vet jag inte, det verkar ta längre tid än vad trodde i maj.

ÅRETS STENÅLDERN

Hösten och vintern 2009 dominerades av stenåldern, flera arkeologiska avhandlingar om stenåldern, DNA-forskning och fyndet vid Kanaljorden i Motala.

ÅRETS HÄLLMÅLNINGSDEBATT

Började redan förra året 2008 med Antti Lehelma ” A Touch of red” om finska hällmålningar i Finska Fornminnesförening skriftserie Iskos 15 (2008). Det fortsatte år 2009 med att Helena Günther kritiserade schamantolkningar på hällmålningar i Fornvännen 2009/1 och avslutades med ett seminarium vid Näsåker hösten 2009.

ÅRETS ANUNDSHÖG

Det började med att jag gjorde en "dummy" till "Guidebok till Anundshög" (80 sidor i A5-format) till midsommar, som nu har lett till att det kanske blir tre böcker om Anundshög under 2010-talet. Själv skippar jag min idé om en guidebok och skriver om mitt manus till mina egna tolkningar om Anundshög och dess omgivningar vintern 2010-2011. John Kraft planerar att göra en guidebok om området. Arkeologen Eva Bergqvist som fick ett stipendium tidigare under 2000-talet för att skriva en bok om Västerås medeltid, verkar ha ändrat sig och satsar på maktcentrum vid Västmanland och Uppland.

ÅRETS GUIDNING VID ANUNDSHÖG

Det var när Badelunda hembygdsförening presenterade i lokaltidningen VLT att de skulle börja med guidning med häst och vagn vid Anundshög, då det kom tre gånger så mycket folk än vad vagnen tog, att vissa fick gå på sidan om. Dessutom blev det en extra guidning en timme senare.

ÅRETS RYKTE OM ANUNDSHÖG

I början av hösten 2009 uppstod ett rykte att dateringar från Alexandra Sanmarks med fleras utgrävningar av de cirka trettio stolphålen hade C14-daterats till bronåldern. En sensation! Ett Stonehange i Västmanland?
I november klarnade det. Det var någon i Västerås som hade en känsla att stenraden kunde vara från bronsåldern. Inga officiella resultat är publicerade.

ÅRETS BRUKSORT I VÄSTMANLAND

Det är Ramnäs som satsar på sin hantverksby. Schenströmska herrgården huserade Sveriges innebandylag i damer som tog VM-guld i Västerås 2009.

ÅRETS KATASTROFER

Då blixten slog ned i klimatanläggning i skyddsrummet i Mariaberget sommaren 2009 där Västerås konstmuseum förvarade sin konst. Tretusen konstverk blev mögelskadade. Alla ska bli återställda. Guldkornen har renoverats och ställs ut på Västerås konstmuseum fram till 14 februari 2010.
Trakterna i norra Västmanland fick över 100 mm regn under ett dygn vilket ledde till att Kolbäcksån översvämmades och båtslussningen efter Strömsholms kanal fick ställas in för hela säsongen. Även Svartån översvämmades och vid Västerfärnebo hade en ny sjö skapats, cirka 160 fotbollsplaner slåtter- och åkermark låg under vatten.
Västerås konstmuseum: http://www.vasteraskonstmuseum.se/

ÅRETS MILJÖFÖRSTÖRARE

Miljöpartiet och de borgliga som styr Västerås.

Västerås - Sveriges cykelstad

Vilket fiasko? Miljöpartiet och de borgliga som styr Västerås fortsätter att försämra för cyklister. För tjugo år sedan gick plogbilarna dygnet runt när det snöade. Nu ska sista snöflingan ramla ned innan de privata utförarna får order från kommunen att sätta igång med plogning. I mitt kvarter där det är mest villor är ett av de sista områdena som plogas. Har vi tur så får vi plogat efter två-tre dagar.

Västerås betong-city

Miljöpartiet och de borgliga som styr Västerås fortsätter att skövla träd och gör kalhyggen i centrum. I år skövlades trädalléerna efter Sturegatan och Smedjegatan ned efter klagomål från affärsidkare med motiveringen att de skymde affärerna.
Nu har Miljöpartiet och de borgliga som styr Västerås beslutat att det kommunala energibolaget Mälarenergi ska gå över att bränna sopar i sitt värmekraftverk.

ÅRETS FÖRNYARE

Det är gamla Domus-huset, senare Arosian, och numera Igor. När planerna på att bygga om huset och Clas Ohlson berättade att de skulle flytta till taket där det finns en bilparkering blev jag lite skeptiskt. Huset är nog det fulaste utvändigt i hela Västerås, men blev ovanligt lyckat efter ombyggnaden. Ett PUB-inspirerat (PUB vid Hötorget, Stm) med rulltrappor i mitten och affärer runt om. På parkeringstaket är det en badhusliknande byggnad med stora fönster, liknade de gamla badhusen typ Kristiansborgsbadet, där Clas Ohlsons är inrymt och Västerås Domkyrka speglar sig i fönstret. Snyggt!

ÅRETS INTERNET-TIPS

Det fick jag från den pensionerade journalisten Sven Hallerdal på Falu-Kuriren om att gamla tidningar från 1700-1900-talet från Finland och Sverige finns inskannade. En guldgruva!

Kungliga bilioteket: http://magasin.kb.se:8080/searchinterface
Historiska tidningsbiblioteket:
http://www.digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti/secure/main.html

ÅRETS BLOGG

Det är Arkeologiforums samlade bloggsida om arkeologibloggar.
http://www.arkeologiforum.se/bloggar

ÅRETS ARKIV

SVAR i Ramsele, utmärkt service på Internet, och Stadsbiblioteket som har ett abonnemang på SVAR.
Riksarkivet utanför Stockholm som snabbt tog fram material om min släkt Tervalampi och skannade in och brände det ned på en CD. Sedan fick det hemskickat. Det kostade förvisso nästan 1000 kronor, det var ett omfattande material, och det var värt varenda krona.
Finska krigsarkivet, som nu ingår i finska Riksarkivet, som tog fram uppgifter min farfar vad han gjorde under Fortsättningskriget i Finland under Andra världskriget och fick det hemskickat.

ÅRETS UTSUGARE

Jag förstår varför bankerna gör miljardvinster varje år. Min egen bank Nordea som tar 80 kronor för att betala en räkning på banken. Den värsta chocken var när jag beställde material från finska krigsarkivet om min farfar vad han gjorde under Fortsättningskriget i Finland under Andra världskriget som kostade 17 euro (cirka 170 kronor) och räkningen skulle betalas till Nordea i Helsingfors. Så jag gick till min Nordeabank i Västerås för att betala räkningen. Där tog de 221 kronor för att överföra pengar från ett Nordeakontor till ett annat Nordeakontor mellan två grannländer.

1 kommentar:

  1. Tack för omnämnandet! :) Nu finns det en länk på förstasidan. Gott nytt år!

    //Johan - Arkeologiforum

    SvaraRadera