måndag 4 mars 2019

Arkeologiska och historiska nyheter om Västmanland och Dalarna mars 2019


Arkeologiska och historiska nyheter om Västmanland och Dalarna mars 2019

Av Jouni Tervalampi, 4 mars 2019 tervalampi(a)mail.com

 

 

ÄR TUNA I FLORENSDOKUMENTET FRÅN 1100-TALET STORA TUNA I DALARNA?

I Florensdokumentet från 1120 finns ett Tuna som huvudort för ett biskopsdöme. Det har diskuterats vilket Tuna det har gällt, Eskilstuna, men John Kraft avfärdade eftersom Strängnäs stod med på listan. Varför två biskopsorter i Södermanland. Han föreslog i stället Hälsing-Tuna då Hälsingland hade en egen lag. Ingrid Lindgren, författaren till boken Áros – forntida, förpantad och förvanskad (2018), anser att det är Stora Tuna Dalarna som menas med Tuna. Dalarna hade en egen lag – Dalalagen.  I början av 1500-talet var Stora Tuna kyrka domkyrka för  "Dalarnas och Bergslagen ovan Långhedens stift".

Läs mer: Joakim Wehlin et al. 2018. Avrättningar och centralmakt i Stora Tuna i Dalarna. Fornvännen
2018/4
(s. 196-208.)
Wikipedia: Stora Tuna. https://sv.wikipedia.org/wiki/Stora_Tuna_kyrka

BEOWULF BEGRAVD UTANFÖR ANUNDSHÖG

 

Ingrid Lindgren, författaren till boken Áros – forntida, förpantad och förvanskad (2018), anser att Beowulf som begravdes vid Hronenäs är den berömda vikingen Björn Järnsida (Beowulf – Björn, Ironenäs – Järnsida) och han skulle vara begravd på Bdelundaåsens sydligaste udde mot Mälaren och på andra sidan sundet ligger Björnön, Lindgren menar också att Björn Järnsida barnbarn Anund satt i Uppsala och hans bror Björn på Adelsö (Hervarsagan Björn på Höga) och det är Upsala Anund som ligger begravd i Anundshög.

 

RIKA VIKINGAGRAVAR UTGRÄVDA I VÄSTERÅS

 

Rika vikingagravar har grävts ut vid forna Bäckby gård. Det var både rika kvinnogravar och män med föremål som har ett ryskt ursprung och arabiska mynt. En person begravdes med en sparvhök tillsammans med en andfågel och en annan person begravdes på en björnfäll.

 

Arkeologerna. Gravar och bebyggelse i Bäckby – 1000 år av liv på samma plats https://arkeologerna.com/publikationer/gravar-och-bebyggelse-i-backby/


 

 

 

ETT VIKINGATIDA-TIDIG MEDELTIDA SKELETT FUNNEN I VÄSTERÅS

 

Gravfältet vid Bäckby slutar kring 970-1000 e. Kr då de nykristna människorna begravde sina döda vid Bondtorget i Västerås. Nu har ett skelett grävts fram intill Bondtorget som har daterats till 970 och 1160 e.Kr.

 

Läs mer: Innergården i kvarteret Johannes. Medeltida bebyggelse och skelettgrav i Västerås. Arkeologisk undersökning i form av schaktningsövervakning. Fornlämning Västerås 232:1, stadslager. Johannes 1. Västerås domkyrkoförsamling. Västerås kommun. Västmanlands län. Västmanland. Oskar Spjuth. Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2018:5.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar