tisdag 29 september 2015

Nyheter om samisk historia oktober 2015

NYHETER OM SAMISK HISTORIA oktober 2015

FÖRELÄSNING OM SAMER I UMEÅ, STOCKHOLM OCH DELSBO

Utplånade samekulturer – bilder av undanträngandets linjer och orsaker.
Om historik och framtid, sedvanemål, etnisk rensning. Och Kung Fredrik I.

Historikern Peter Ericson driver en känd historieblogg och har arbetat som sakkunnig för samebyarna i Nordmalings­ och Rätanmålen samt med resningsansökan för Härjedalsmålet. Han har en bakgrund som lärare i samernas historia vid Umeå universitet samt som projektledare för ljusminneprojekten på Länsmuseet i Västernorrland. Han har även arbetat med ett flertal projekt om samernas historia i Bergslagen och i Gävleborg.

BÅTEN FRÅN TUNA I BADELUNDA I VÄSTMANLAND BYGGDES AV SAMER

Båten från grav 75 i Tuna i Badelunda, utanför Västerås, är tillverkad av samer:
- Det här är en samisk båt och tittar man historiskt så är alla samiska båtar tillverkade med löpande söm, sade arkeologen Gunilla Larsson till Sveriges Radio Sameradion/Vetenskapsradion.
Det är inte det enda samisktillverkade båten i Västmanland. I båtgravfältet i Tuna i Alsike i Uppland finns ytterligare en samisk tillverkad båt.
Läsa mer: Heikki, Jörgen 2015-09-09.  Samiskt båtfynd tonas ner på museum. Sveriges Radio Sameradion/Vetenskapsradion.
Larsson, Gunilla 2007. Ship and Society. Maritime Ideology in Late Iron Age Sweden. (Doktorsavhandling.) Aun 37. Uppsala.

MINDRE ÄN TIO SAMER VAR RIKSDAGSMÄN PÅ 160 ÅR

Författaren Lilian Ryd har skrivit artikeln ”Kampen om Lappmarken” på 13 sidor i Populär Historia 2015. Och lyfter fram en intressant sak att det fanns samiska riksdagsmän i början av 1600-talet till 1766. Hertig Karl, senare kung Karl IX, hade 1602, då en stor omorganisation skedde i Lappmarken, att samer från Lappmarken hade en ”skyldighet” att representera de olika Lappmarken hos bondeståndet från till år 1766. Nu visas att den plikt som fanns existerade i stort inte. Endast fem satt i riksdagen. Någon i flera år i rad.
FÖRSTA HÄLLRISTNINGEN FUNNEN I VARANGER I NORDNORGE

Läsa mer: Noreng, Susanne 2015-08-26. Erik tok en snarvei, og fant sensasjonelle helleristninger. Nordlys.no


SAMISKA RINGFORMIGA ANLÄGGNINGAR I SUNNMÖRE I NORGE
På fjällets Blåskjerdingens topp (1069 meter över havet) i Vatne i Sunnmöre i Norge finns tre samiska ringformiga anläggningar byggda av platta stenar. Den största är 4 meter i diameter och 55 cm meter hög med en ingång i söder. Den här typen av samiska ringformiga anläggningar finns bland i Hedmark, Dalarna, Härjedalen, Jämtland och vidare uppåt.
Två labyrinter i fjällen
Även två labyrinter, 6 och 9 meter i diameter, finns på fjällplatån, 900 meter över havet, i Vartdal i Ørsta i Sunnmöre i Norge.
Läsa mer: Furseth, Astor 2012. Gåtefulle steinar i fjella. Spor nr 2 2012.
SPOR - Nytt fra fortiden http://www.ntnu.no/vitenskapsmuseet/sporInga kommentarer:

Skicka en kommentar