onsdag 27 augusti 2014

Historia Västerås


FOTOHISTORIA – HEMSIDORS UPPGÅNG OCH FALL

År 1999 var en brytningstid för hemsidor och sökmotorer. 2014 var dödsryckningarnas tid för hemsidor då Swipnet, Passagen och Spray gick i graven. Den 31 augusti 2014 är den sista dagen man kan titta på hemsidors på Swipnet, bland annat min hemsida: Jouni Tervalampi 1999. http://home.swipnet.se/tervalampi/
- Det är ett jätteintressant material för att se hur folk använde nätet i begynnelsen, vilka sidor som skapades, hur de ser ut och vad som skrevs. Så det här är absolut viktigt för den framtida forskningen, sade arkivarien Erik Önnevall till TT.
Jag var en av de första fotografernas som hakade på trenden att skapa en hemsida med fotografier. År 1997 arbetade jag som fotograf på Västerås Konstmuseum. Då fick vi i personalen erbjudande att gå två halvdagskurser i html.
I början av 1999 gjorde jag mina första hemsidor i och lade ut de på Swipnet. Då var man tvungen att knacka html-koder och lade in nyckelord som till exempel ”tervalampi”, ”västerås”, ”fotograf” med flera.
De populära sökmotorerna var Altavista och Yahoo. För att folk skulle få reda på min fotohemsida annonserade jag småannonser i Journalisten, Västerås Tidning och Västmanlands Folkblad.
Tre tidskrifter som jag köpte var Aftonbladets It-bilaga som kom ut var måndag och tisdag. I den fick man skicka in och tipsa om sina hemsidor. Vilket jag gjorde om min Swipnet- och Passagenhemsida. Tidskriften Internetworld skrev om olika hemsidor och i deras sommarnummer 1999, som även var ett 3-års jubileumstidning, skrev de om min Swipnethemsida. På deras ”Sveriges 100 bästa sajter” låg Passagen på första plats, därefter SEB och på tredje plats Aftonbladet. Internetworld recenserade ”15 html-handböcker i stort test.” Om den nya sökmotorn Google skrev tidning: ”Förbluffande Google ger napp direkt.”
Den tredje tidningen jag köpte då och då var PC hemma. De hade cd:n med i tidningen med provprogram för 30-dagar. Under 1999 hade många privata användare börjat med professionella webbsajtsprogram som FrontPage 2000 och Dreamweaver 2.0. I Dreamweaver kunde man göra klickbara kartor.
Nu har en epok gått i graven och mina fotohemsidor, artiklar om liggande hönor och om skogssamer har gått förlorat. Om jag sörjer det? Nej, för jag gick i en ny epok redan i början av 2010-talet då jag började ge ut egna böcker.
TT. 2014-08-25. Webbhistoria försvinner när Swipnet stängs. SVT.se
http://www.svt.se/nyheter/sverige/webbhistoria-forsvinenr-nar-swipnet-stangs
Jouni Tervalampi 1999. http://home.swipnet.se/tervalampi/
Jouni Tervalampi 2014. Fotohistoria – Hemsidors uppgång och fall.
http://tervalampi.wordpress.com/2014/08/27/fotohistoria-hemsidors-uppgang-och-fall/
Internetworld Sommaren 1999.
Böcker av Jouni Tervalampi

FÖRELÄSNING OM EGEN UTGIVNING AV BÖCKER
Jouni Tervalampi presenterar hur du kan göra din egen fotobok 28 augusti 2014

Vilka möjligheter finns det att ge ut egna böcker
Författaren och fotografen Jouni Tervalampi berättar och visar egna bilder och fotoböcker. Hur går man tillväga för att göra egna fotoböcker i färg eller svartvit vid sidan om bokförlagen. Det kan vara svårt, men det behöver inte vara det, beroende på vilka krav man har på sin bok man vill ge ut. Allt från någon tusenlapp till flera hundratusen kronor.

Ingen entré
Västerås Konstmuseum, Karlsgatan 2, Västerås. Torsdag 28 augusti 2014. Kl. 14.00NORDISKA MUSEETS INSAMLING OM VÄSTERÅS

Hösten/vintern 2014 kommer Nordiska museet att samla in minnen och hågkomster om livet i 1900-talets Västerås. Alla som vill berätta om sitt liv i Västerås är välkomna att bidra. Som inspiration hålls i anslutning till insamlingens start söndagen 28 september en temadag i Västerås Stadsbibliotekets hörsal.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar