onsdag 29 augusti 2018

Svearna var invandrare


Svearna var invandrare

Av Jouni Tervalampi, 30 augusti 2018Nu har en studie om Sigtunabor som begravdes i Sigtuna på vikingatid och tidig medeltid publicerats.
Studien är väldigt intressant. Götherström har rätt att det inte finns någon ursvensk, inte ens om vi tittar på vilka som urmälardalingar i grova drag, ett kustfolk som mellan 4000-2000 f. Kr. benämns som bland annat bodde och begravda sina döda på ön Fågelbacken. Sedan ett jägarbefolkning längre in i landet som bland annat bodde i nedsänkta hus med omgivande vallar.


Svearna var invandare


Den folkgrupp som kallades svear på 90-talet e. Kr. var med största sannolikhet ättlingar till den jordbrukar- och boskapskötar befolkningen som kom upp till Mälardalen i två stora invandringsvågor under stenåldern.


Nästan samtliga som hade växt upp Sigtuna var ättlingar till jordbrukare.


Stronstiumanalyser och aDNA stämmer väl att nästan hälften var nya inflyttare till staden på vikingatiden och tidig medeltid. Det är inte dugg konstigt. Städer drar alltid till sig människor från närliggande område och längre bort.


– Vi kan se att de kommer från tre zoner. För det första från själva Mälardalen. För det andra från närområdet utanför Mälardalen, kanske södra Skandinavien. Den tredje zonen är nord-, central, och östeuropa, sade  Anders Götherström, professor i molekylär arkeologi vid Stockholms universitet, till Forskning & Framsteg.  


Mer om studien kommer på bloggen cirka 1-2 månader då jag måste fjärrlåna en arkeologisk rapport om en same från Finland som begravdes i Sigtuna. Dessutom, i mitt intresseområde, är trälen med slipade tänder mycket intressant.

Höjer, Henrik
2018-08-29. Sigtuna: Vikingatidens metropol. Fof.se
https://fof.se/artikel/sigtuna-vikingatidens-metropol
Nättidningen Svensk Historia 2018-08-23.
Ny studie visar på långväga inflyttning till vikingatidens Sigtuna.  https://svenskhistoria.se/halften-av-invanarna-i-vikingatidens-sigtuna-var-invandrare.


Genomic and Strontium Isotope Variation Reveal Immigration Patterns in a Viking Age Town, 2018
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar