måndag 6 februari 2017

Nyheter om historiska kvinnor Februari 2017Nyheter om historiska kvinnor Februari 2017
FORNTIDSUSTÄLLNING I VÄSTMANLANDVästmanlands läns museum Forntidsutställningen - Utformningen

Karlsgatan 2, Västerås
Stora brister i ForntidsutställningAv Jouni Tervalampi, februari 2017Forntidsutställningen på Västmanlands läns museum fick kritik av en besökare för att vara dålig i en insändare i lokaltidningen VLT i januari 2017. Vad berättar då forntidsutställningen? Jouni Tervalampi besöker och granskar utställningen.
Det kan jag förstå. En person som inte har så stora kunskaper blir det obegripligt att man ser en massa föremål i montrar. Stor del av den vikingatida delen av utställningen kretsar kring kvinnor som begravdes obrända i båtar. Jag skulle vilja ha en karta över båtgravarna i Västmanland. Dessutom teckningar över varje kvinna och döttrar från Tuna i Badelunda där föremål är utställda (Tuna bok 1, 41, 59, 61, 86, 91 Tuna bok 2, 145 ).  Under teckningen över kvinnan från 75 en text. ”Se  nr 4 i monter ”Järnålder”, båtgrav 35 . Ryggknappsspänne, se nr 3 i montern ”Utseende” o.s.v.
Texterna kring föremålen är inbundna i ett skinn. Själv hade hellre sett att föremålstexterna och gärna hänvisning till vilket båtgrav inne i själva montern till exempel i monter ”Barnen” med en text, ”Femårig flicka begravd i kammargrav 43. Dotter till kvinnan i båtgrav 48”.
Maktens kvinnor genom tiderna


Av Jouni Tervalampi, februari 2017Det är de rika kvinnorna som lyfts fram i Forntidsuställningen på Västmanlands läns museum – KRLG2 i Västerås. Kvinnor och samer är del av utställningen, vikingar lyser med sin frånvaro.


KÅSERI OM TUNAGRAVARNAKåseri om TunagravarnaIrma Sohlman


11 mars på Anunds café. Anundshög

E-post från Irma Sohlman

Cafe Anund vid Anundshög Program
http://www.anundshog.se/artikel.asp?strukturId=231UPPSATS OM KVINNOR I BÅTGRAVAR I VÄSTMANLANDFröjd, Maja 2015   Vikingakvinnan. Båtgravar, kammargravar, brandgravar – Vilken roll hade den
vikingatida kvinnan i Västmanland. Kandidatuppsats i arkeologi Stockholms universitet
Höstterminen 2015

KVINNAN BAKOM KONSTENJust nu är "Kvinnan bakom konsten" högaktuellt med Beyoncé gravidbild med tvillingar på Instagram, bilden känner vi igen från konsthistorien.

SVT Nyheter: Konstprofessorn: Det betyder Beyoncés gravidbilder
http://www.svt.se/kultur/musik/konstprofessorn-har-hittade-beyonce-inspiration-till-gravidbildenUnder sex fredagar kommer konstkännaren Sture Gunell att berätta om Kvinnan i konsten på Västerås konstmuseum.

Läsa mer: Föreläsningar Västerås KonstmuseumSKELETT EFTER HUNNER-KVINNORLäsa mer: Hedlund Stylegar, Frans-Arne 2017-01-22. "Hunniske" kvinner på langobardiske gravplasser.
http://arkeologi.blogspot.se/2017/01/hunniske-kvinner-pa-langobardiske.html
Husfru i båt och kammare


av: Elias Ghattas-Lama
Kandidatuppsats i arkeologi Stockholms universitet HT 2014 
 Vikingatida kvinnodräkt berättar
 
Kvinnors roller i det vikingatida samhället. Spår av kvinnor i text och ting.


 Märta-Lena Bergstedt. Södertörns högskolaInga kommentarer:

Skicka en kommentar