onsdag 9 december 2015

Nyheter om Arkeologi ochn Historia december 2015HELGONETS ESKILS GRAV FUNNEN UTANFÖR ESKILS TUNA

Enligt legenden skulle missionären Eskil ha mördats i Strängnäs. Han kropp fördes i dimman och vid gården Tuna stannade de och där begravdes Eskils, som döptes ändrades till Eskilstuna. Två kilometer från den ursprungliga gården Tuna låg Gårdskäl. Det vikingatida gravfältet är nu utgrävt och arkeologerna från KM fann en avvikande grav obränd kristen grav daterat till mellan 1100-1200. Det är det enda graven från den här tidsåldern. Vem hade begravts på ett kristet sätt på ett gravfält från vikingatiden?
  Arkeologen Ann Vinberg tolkar att det här kan vara Eskils grav, endast två kilometer från det ursprungliga Tuna.   
Källor: Ann Vinbergs föreläsning på Stiftelsens Kulturmiljövårds 10 års jubileum i Harhska palatset i Västerås, den 6 december 2015.
Vinberg, Ann 2015. Gårdskäl på Eskils tid. Glimtar från gångna tider – Stiftelsens Kulturmiljövård Skrifter 6. (s. 65-68)

KLIMATKATASTROFEN 536 I VÄSTMANLAND

Tervalampi granskar klimatkatastrofen 536 i Västmanland

BOK OM ARKEOLOGI

29 artiklar om arkeologi och historia finns publicerade i boken Glimtar från gångna tider – Stiftelsens Kulturmiljövård Skrifter 6 (2015) som är utgiven av Stiftelsens Kulturmiljövårds i samband med att de fyllde 10 år.
Några artiklar jag fastnar för är Henrik Runesons artikel on en gropkeramisk grav från Åby i Östergötland där de fann två djur av lera i graven. Maud Emanuelsson artikel om en gård som låg på båtgravskvinnornas mark i Tuna i Badelunda där hon ser husägarna och en trällinnas verktyg i samma hus. Guden Tor ägde tre gårdar. Hur många gårdar ägde båtgravskvinnorna i Tuna i Badelunda?

Stiftelsen Mälardalen Böcker http://www.kmmd.se/Aktuellt---Ny-bok/

 BOK OM VIKINGATIDA VAPEN I VÄSTMANLAND 
Stiftelsen Kulturmiljövård (KM) har gjort en bok om arkeologen Henry Simonssons licentiatavhandling från år 1969 rörande vikingatida vapen- och ryttargravar. Studier rörande vikingatida vapen- och ryttargravar med utgångspunkt från det västmanländska materialet (2015)
Läsa mer: Bure Wijk, Helena 2015-11-28. Västeråsvikingarna blickade österut. Västerås Tidning (s. 14)
Sök på ”Henry Simonsson” på Västerås Tidnings hemsida

Bäck, Bettina 2015-12-21. Henry fyndade när E 18 drog fram. Vlt.se
http://vlt.se/nostalgi/60talet/1.3384788-henry-fyndade-nar-e-18-drog-fram

11 SIDOR OM GAMLA UPPSALA

Kristina Ekero Erikson har skrivit en 11-sidig artikel om ”Makt och myt i Gamla Uppsala” i Populär Historia Nr 12/2015.

ETT ALLIANSÄKTENSKAP UNDER BRONÅLDERN TOG EN 16-ÅRIG FLICKAS LIV.

Else Christensen har skrivit om Egtvedkvinnan i artikeln ”Bronsåldesflickan henligheter” i Illustrerad Vetenskap Nr 18/2015.
Nya isotop-undersökningar visar att Egtvedflickan var uppväxt i Schwarzwald i sydvästra Tyskland och blev ett offer mellan två hövdingar mellan Tyskland och Danmark. Isotopanalyser av håret visar att hon levde endast en månad i Danmark innan hon dog och begravdes i en ekkista 1370 f. Kr. och en storhög byggdes till hennes ära.  

NORRA BOTTENS HISTORIA

Läsa mer: Harnesk, Nils 2015-11-19. 
Region Norrbotten – en fråga med historia

ÖSTGÖSKT RUNSTEN FLYTTAD

Läsa mer: Ida Larsson 15-12-03.
 Fem ton tunga runor har flyttats. NT.se
http://www.nt.se/nyheter/norrkoping/fem-ton-tunga-runor-har-flyttats-12311082.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar