måndag 31 mars 2014

Arkeologi & Historia April 2014

SAMERNA HADE SIN STÖRSTA UTRBREDNING I SVERIGE PÅ 1600-TALET

I den sverigefinska veckotidningen Ruotsin Suomalainen som ges ut i Sverige intervjuade Matti Pilhjerta samen Göran Fjällborg från Eskilstuna och sameforskaren Jouni Tervalampi från Västerås.

- På 1600-talet sträckte sig den nedre gränsen från Stockholm - Enköping - Västerås - Grytthyttan - Axberg - Kristinehamn och vidare mot Norge. sade Jouni Tervalampi sade till Ruotsin Suomalainen-  

Och han sade vidare:

- I de flesta fall låg samelägren utanför städerna och byarna, 8 km väster från Bondtorget i Västerås låg Lappmarken vid Vångsta i Dingtuna. Samma avstånd norrut efter stora Kopparbergsvägen låg Renvallen i Hubbo socken. Vid Hofdesta 4 kilometer norr om Bondtorget dog en skogsame 1691 som hade en kåta vid hagen mot skogen.

Läsa mer: Pilhjerta, Matti 2014-04-03. Göran Fjällborg. Olen saamelainen.
Ruotsin Suomalainen Kultuuri (s. 2)
Pilhjerta, Matti 2014-04-03. Metsäsaamelaisten historiaa.
Ruotsin Suomalainen Kultuuri (s. 2)

Tervalampi, Jouni (ca hösten 2014-våren 2015) Sydsamer från Värmland till Hälsingland från medeltiden till år 1700.

Veckotidningen Ruotsin Suomalainen är på finska och lösnummer finns bland annat att köpa på kiosken vid Västerås järnvägsstation.

FALSK RUNSTENSFRAGMENT REGISTRERAD SOM ÄKTA

Amatörarkeologen Eva Eriksen-Edström har upptäckt att kopian av runstensfragmentet från Sankt Nikolai kyrkogårdsmur (Vs 12) i Västerås som finns på Vallby friluftsmuseum i Västerås finns registrearad som äkta runstenfragment i Fornsök Västerås 57:3.

Det äkta runstensfragmentet finns på Västmannaarkivet i Hallstahammar, enligt Eva Eriksen-Edström.


BÄNK FRÅN HUSBYGÅRD I VÄSTMANLAND MED I ENGELSK BOK

Den vikingatida-medeltida bänken från Kungsåra kyrka, som möjligen ursprungligen stått vid storgården Husaby då kyrkan byggdes på gårdens mark, är det enda vikingaföremålet från Västmanland som är med i den utmärkta engelska boken Viking Art (2013) av James Graham-Campell om vikingarnas konstyttringar på föremål.

HÖGSTATUSGRAV FRÅN GAMLA UPPSALA KAN VARA EN HEDNAPRÄSTS/PRÄSTINNANS GRAV

Vid utgrävningar vid Gamla Uppsala fann arkeologer en bränd högstatusgrav där osteologerna ännu inte könsbestämt personen i graven.

- Några stora glasklumpar var förmodligen rester efter en glasbägare. I graven låg också små stift av järn som kan ha suttit på en rem. Utifrån glaspärlorna och kamfragmenten som påträffades kan vi datera graven till 660-750 e. Kr, det vill säga vendeltid, sade arkeologen Malin Lucas till bloggen Arkeologi i Gamla Uppsala.
Även en 10 cm stor svan i mosaikteknik i vitt, blått, rött och gult glas hittades i graven.  Ett 1,2 cm litet hänge föreställande en mansperson med öppen mun och håller båda händerna i sitt bälte och var förgyllt av ett tunt lager av guld.  Hänget bars runt halsen då det var genomborrat på sidorna. Mycket talar för att hängsmycket föreställer en gud. Antingen sjunger guden eller så talar guden. Mycket talar för att den döde var en gode (hednapräst) eller gydja (hednaprästinna) då guden talade genom hednaprästen/prästinnan mun. Prästen kunde säga till de sina att det var guden som talade genom honom eller henne.
Vilken gud föreställer figuren? Ja, det är en annan fråga. . .
Läsa mer: Alvarsson, Robin Ovanlig gudsfigur hittad.2014-03-26. UNT.se
http://www.unt.se/uppsala/ovanlig-gudsfigur-hittad-3064113.aspx
Bloggen Arkeologi i Gamla Uppsala 2014-03-25. Gamla Uppsalas ansikte.
http://www.arkeologigamlauppsala.se/Sv/nyheter/2014/Pages/gamla-uppsalas-ansikte.aspx
Bloggen Arkeologi i Gamla Uppsala 2013-05-29. Gäckande fågel.
http://www.arkeologigamlauppsala.se/arkeologigamlauppsala/Sv/nyheter/2013/Pages/historien-bakom-var-nya-logga.aspx?keyword=glasmosaik

PÅ EN GOTLÄNDSK Ö TILLVERKADES SMYCKEN PÅ VIKINGATIDEN

På Stora Karlsö utanför Gotland tillverkades vikingatida smycken då arkeologer funnit gjutformer där. Smart bronsgjutare anlade en verkstad utanför grottan Stora Förvar och gjöt fastlandssmycken och typiska gotländska smycken.

- På Stora Karlsö där man har suttit och tillverkat både gotländska och icke gotländska föremålstyper, sade arkeolog Ny Björn Gustafsson till Sveriges Radio P4 Gotland.

Läsa och lyssna mer: Sveriges Radio P4 Gotland. 2014-03-28. Vikingasmycken tillverkades på Stora Karlsö.


VISBYS STADSBOR SVEK GOTLANDS BÖNDER 1361

Nya vetenskapliga undersökningar visar att Visbys stadsbors tittade på när danskarna slaktade Gotlands bondearmé utanför Visbys stadsmur 1361,

Utställning på Historiska museet, Stockholm

Läsa och titta mer: Bäckstedt, Eva 2014-03-27. Unika fynd i massgrav på Gotland. Recension av utställningen. SVD.se
http://www.svd.se/kultur/scen/unika-fynd-i-massgrav-pa-gotland-lamningar-efter-valdemar-atterdags-invasion-1361_3405326.svd
Svt play. 2014. Vetenskapens Värld. Brandskattningen av Visby
http://www.svtplay.se/video/1899895/del-9-av-18-brandskattningen-av-visby

BOK OM SKOGFINSK ARKEOLOGI

Tre utgrävningar av skogsfinska lämningar Svartviken i Dalarna, Råsjö i Medelpad och Grannäs i Hälsingland finns med i boken Skogsfinsk arkeologi Etnicitet i det materiella (2014) och är utgiven av Finnbygdens Förlag


DÅ SÖDERKÖPING BRANN 1567

Feldt, Ann-Charlott 2014-03-28. Söderköping brinner 1567. Arkeologi Östergötland

BRONSÅLDER I JÖNKÖPING I SMÅLAND

Mikael Nordström skriver om bronsålderhögar i Jönköping i bloggen Arkeologi i Jönköpings län.
Del 2. Lustigkulle – en grav med skiftande öden

POESI OCH ARKEOLOGI

Kristina Jansson skriver om den nordirländske poeten Seamus Heaney och mossoffer i bloggen Arkeologi i Jönköpings län.

Poesiarkeologi: 4 x Seamus Heaney.

1: Grauballemannen

2: Tollundmannen

3: Windebyflickan

4. Ales stenar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar