lördag 4 september 2010

KRLSG2

Nyheter om kultur 2010-2011.
http://tervalampi-arkfoto.blogspot.com/2010/11/nyheter-om-kultur.html


KARLSG 2 -LÄNSMUSEET och VÄSTERÅS KONSTMUSEUM

Av Jouni Tervalampi, september 2010 ©

LÄGET OCH LOKALERNA

Positiva toner från personalen om de nya museerna Västmanlands Läns Museum och Västerås konstmuseum vid KRLSG2 i Västerås. (Det är inte en dyslektiker som har gjort skylten. Utan bokstäverna ska uttalas ”Karlsgatan 2”).
Karlsgatan 2 är det nya marknadsföringsnamnet för de två museerna Västmanlands Läns Museum och Västerås konstmuseum. När man rev det gamla järnvägsstationen och flyttade bussarna blev gångvägarna förskjutna. De gående passerade inte längre konstmuseet vid Fiskartorget på väg till järnvägsstationen. Länsmuseets lokaler inne i Västerås slott kändes att det låg på sidan om. Man besökte inte museet om man inte hade specifikt ärande till museet.
Karlsgatan ligger i gångstråket mellan de nya busshållplatserna och centrum vid Skrapan och förhoppningsvis får museerna fler spontanbesökare med ett nytt kafé.

- Vi kan göra ett samprojekt kring ett tema som ser ut på ett sätt på konstmuseet och ett annat sätt på länsmuseet, sade Eva Borgegård, utställningsintendent på Västerås konstmuseum till Sveriges Radio Västmanland

ARBETSMILJÖN

– Det känns helt fantastiskt att vara i de här lokalerna efter det här 40-åriga provisoriet i det gamla rådhuset, sade Eva Borgegård, utställningsintendent på Västerås konstmuseum till Sveriges Radio Västmanland

Där kan jag hålla med att arbetsmiljön blir mycket bättre, framför allt vid pedagogiska rummet där barn, ungdomar och vuxna får skapa egna konstverk. Den lokalen var under all kritik vid museets lokaler vid det gamla rådhuset vid Fiskartorget. Allt är inte positivt. Jag tycker att hela bygget av de två museerna ger ett intryck av ett lågbudgetbygge. Både länsmuseet och konstmuseet ska ha öppna kontorslandskap där alla ska sitta tillsammans. Telefoner som ringer i ett. Vem ska bestämma vilken radiokanal ska vara på?
På konstmuseet finns det fem tysta rum. Undrar hur länge det dröjer innan några tar dessa rum i besiktning och gör de till sina kontorsrum?


UTSTÄLLNINGSLOKAL FÖR NY KONST ELLER UTSTÄLLNINGSHALL FÖR MUSEETS SAMLING?

På den positiva sidan är att konstmuseets magasin ligger i samma hus som den övriga verksamheten. Tidigare låg konstmuseet och dess magasin avskilda, vilket ledde till en katastrof sommaren 2009 då åskan slog ut klimatanläggningen vid konstmuseets magasin vid Mariaberget. Då det inte fanns något daglig tillsyn och det var semestertider blev 4000 konstverk mögelskadade, lyckligtvis lyckades ett företag återställda alla konstverken.
Från konstnärerna i Västerås är det delade meningar. Tapani Björkbacka menar att orsaken att konstmuseet flyttade till Karlsgatan att de var mer eller mindre tvungna för konstsamlingen behövde nya fövaringslokaler.

- Jag har fått intrycket att det nya konstmuseet i första hand byggs för att förvalta och visa samlingarna, sade konstnären Tapani Björkbacka till Vlt

Samma oro har konstnären Anders Hultman och sade till Vlt:

- Lokal i all ära men det är verksamheten som räknas.

Flera konstnärer är positiva som till exempel Marie Hektor, Mikael Genberg och Georgianna Kralli.

- Det ser spännande ut. Det behövs en nytändning i den här staden, sade konstnären Mikael Genberg till Vlt.

Själv tycker jag att det känns som att gå in i en stor lagerlokal vid ingången till konstmuseet och längre in i lokalen finner man de egentliga utställningslokalerna.LÄNSMUSEET

Ingången till museerna är lyckat då man kommer direkt till kafeet. Till höger ligger konstmuseet och till vänster länsmuseet. Inga stora skyltar vid ingångarna till respektive museum, vilket känns bra. De båda museerna känns som ett enda stort museum, "Västerås Stadsmuseum". Oh, förlåt! Länsmuseet utställningar har en för allt för tydligt prägel av Västerås. Jag kan förstå att man i Norberg vill ha ett eget medeltidsmuseum. Arboga och Köping har redan egna stadsmuseum.
Fyra utställningar visas på länsmuseet; en alllmän utställning från forntid till nutid utformad som en tidslinje, en om ASEA-Mimer och en utställning om kärnbränsle (producerad av Mälardalens högskola). I Västerås finns en fabrik som tillverkar kärnbränsle. Den sista utställningen är en fotouställning om syrianer i Örebro. I Västerås finns en stor grupp syrianer.
Var finns Tillberga, Sura, Köping, Arboga och hela Bergslagen? Här hade det varit bättre om man hade väntat med utställningen om kärnbränsle och fotouställning om syrianer och plockat in några andra utställningar med anknytning Västmanland, utanför Västerås. Att en första utställning om ASEA-Mimer kan jag förstå, då museerna är inrymda i den gamla ASEA-Mimer-lokalen. Annars är det inget fel på uställningarna. Det märktes på invigningsdagen den 4 september 2010.


INVIGNING

Så här mycket folk som det var på invigningsdagen (4 september 2010) lär det aldrig bli mer under en och samma dag. Det syntes att olika befolkningsgrupper posionerde sig ganska snabbt, vid ASEA-Mimer-utställningslokalen hängde mest äldre män som gärna berättade om sin tid på ASEA. I kärnbränsle utställningslokalen blev jag förvånat att det var en sådan blandning av barn, kvinnor och män i olika åldrar.
Jag hade tidigare läst om utställningen AVTRYCK som inte lät så spännade, men av besökarna visade sig att det var den mest populära uställningen, framför allt av barnfamiljer.
Ingången till utställning var som en stor konstinstallation med två stycken säkerhetsbågar, av den typen man ser på flygplatser, som skiftade i olika färger. Innanför var det olika fotomontage och tre installationer med rörliga hällristningsmotiv likt en tecknad film. Det var två tidlinjer med montrar som sträckte sig från stenåldern till nutid. Den ena tidlinjen var enbart föremål kring barn. Under montrarna fanns olika skåp och pussel som barnen kunde titt in. Den andra tidslinjen var mer präglad för vuxna, fast barnen var lika förtjusta. Mest spännande för barnen och ungdomarna var ett äkta kranium.

GULDKORN FRÅN FORNTIDEN

Jag tror jag var en av de få besökarna under invigningsdagen som såg att det fanns en hel del guldkorn från forntiden. I monteruställningen Avtryck finns en del ögongodis; dels ansiktspärlan från Kolbäck, två deglar och en gjutform från Bäckby i Västerås, glasögonspännet från Hökåsen, bronsspiralen från Stockkumla i Dingtuna, arabiska mynt från Bjurhovda och en bengravurna från samma gravfält.
Länsmuseet har inte fått några extra pengar från sin huvudman, Landstinget i Västmanland. Jag tror inte att vi ska ha några större förhoppningar till några större egenproducerade spännande utställningar. Utställningen AVTRYCK pågår till 2015. Utställningen Mimer pågår till 2012. Landstingspolitikern Torsten Källberg (KD) sade till Vlt:

- Som jag har sagt till musiechefen kan han inte vara hur yvig som helst med utställningar bara för att han har nya lokaler, utan det blir ett par år när man får hålla igen en aning.


Själv upplever jag att länsmuseet fått hålla igen ekonomin de senaste tjugo åren. Det känns om hela Västmanland går på sparlåga när det gäller kultur och kulturmiljö. Fortfarande har till exempel inte det gamla arkivet från Surahammars Bruk AB någon ägare.
En nödvändig flytt för båda museerna var det nog. Sedan är det upp till politikerna att skjuta till mer pengar, så vi får levande museer, inte bara ett tomt skal.

Läsa mer: Bergold, Kersti 2010-08-31. Stormuseet i centrum. Vlt
2010-08-31. Välkomna till konsten. Vlt
2010-09-01. I hjärtat av historien. Vlt Del 2, sidorna 12-13.
Bjerstedt, Staffan 2010-09-02. Fina lokaler - men sedan då? Vlt
2010-09-03 Länsmuseet vill sätta avtryck. Vlt
2010-09-03 Gammalt möter modernt. Vlt
http://vlt.se/kulturnoje/1.937476-nytt-och-gammalt-blandas-pa-museerna
Lindeqvist, Christina 2010-12-07. Nya länsmuseet en hit. Ekomuseums blogg,
http://ekomuseumbergslagen.wordpress.com/2010/11/23/nya-lansmuseet-en-hit/
Mezzei, Kristina 2010-09-03. Inget som väcker min nyfikenhet.
Olsson, Lasse 2010-09-04 Nu har KRLSG2 öppnat, Västerås Tidning 4-10 september
Sveriges Radio Västmanland 2010-09-01. Två muséer under ett tak.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=3972089
Tervalampi, Jouni 2010. Tervalampi, Jouni Året 2010
http://tervalampi-arkfoto.blogspot.com/2010/12/aret-2010.html
Vlt. 2010-09-03. Premiäröppningen närmar sig.
Västmanlands läns museum
http://www.vastmanlandslansmuseum.se/
Västerås konstmuseum
http://www.vasteraskonstmuseum.se/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar