onsdag 7 oktober 2009

SVERIGES HISTORIA

SKRIVEN AV SVENSKAR FÖR SVENSKAR?

Nu har de två första banden av Norstedts Sveriges Historia (2009) kommit ut. Den första delen Sveriges Historia. 13 000 f Kr-600 e Kr har skrivits av Stig Welinder, professor i arkeologi. Den andra delen Sveriges Historia. 600 - 1350 e Kr har skrivits av historieprofessorn Dick Harrison. Båda är på cirka 500 sidor. Det är ett under att författarna inte nämner Sveriges största gravhög Anundshög och kvinnorna i båtgravarna i Tuna i Badelunda, utanför Västerås i Västmanland. Det här är böcker skrivna av svenskar för svenskar. Den som vill veta vilka samerna var, var de kom ifrån, presenterar Stig Welinder, Bozena Werbart och Dick Harrison en nygammal tolkning. En ny variant av invandringsteorin, att samerna uppstod kring Kristi födelse på Nordkalotten och därefter vandrade nedåt. Alla insjögravarär skandinaviska, förutom Krankmårtengravfältet i Jämtland från cirka 200 f. Kr. som inte är samisk, eftersom det inte fanns några samer då, enligt författarna.

En varning! Ha inte för stora förväntningar. . . Mer om böckerna senare när jag har hunnit läsa igenom böckerna ordentligt.


Tillägg maj 2010. TV4 Sveriges historia.

SAMER INGEN URSPRUNGSBEFOLKNING ENLIGT SVENSK HISTORIEPROFESSOR

Det finns inga urbefolkningar i hela världen, den slutsatsen kan man dra av en svensk (skånsk) professorn i historia utalande. Dick Harrison sade i tv-programmet "Sveriges historia":"Sverige har alltså ingen urbefolkning. Alla vi som bor i Sverige vi är ättlingar till invandrare som vid olika skäl vid olika tidpunkter har valt att flytta hit."Det Harrison menar är att allt eftersom inlandsisen smälte trängde renjägare in i Fennoskandia och han menar att de var de första invandrarna och då kan det inte finnas någon urbefolkning. Undrar vad de olika indianstammarna i Amerika och aboriginerna i Australien säger om det? Alla har sitt genetiska ursprung från Afrika.TV4 play. Sveriges historia del 1.http://www.tv4play.se/aktualitet/sveriges_historia?videoId=1.1618565&selId=1.1616103&currPage=0Amster, Harry 30 april 2010. För mycket lek och maskerad.Svd.http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/for-mycket-lek-och-maskerad_4641195.svd

URBEFOLKNINGSFÖRNEKARE

är en person som förnekar att det har funnits några urbefolkningar i världen. Utan vi är alla invandrare. Ordet finns ännu inte upptagen i Svenska akademins ordlista. En av de främsta företrädaren för den här teorin är historieprofessorn Dick Harrison.
Urbefolkningsförnekarna har hittat på en egen tolkning vad urbefolkning och ursprungsbefolkning är. En egen definition och de som företräder denna teori vill med det förminska urbefolkningar och deras rättigheter, genom att påstå att det finns ingen urbefolkning eller ursprunglig befolkning.
Harrison, Dick 2010-04-30. Ursprungsbefolkningar. Kungabloggen. Svd. http://blogg.svd.se/kungabloggen?id=19174

ARKEOLOGER STÖDER HISTORIEPROFESSOR

Några arkeologer stöder historieprofessor Dick Harrissons uttalande att i Sverige finns ingen ursprungbefolkning, eller har funnits.
Själv anser jag att det fanns många urbefolkningar i nuvarande Sverige. Samerna var inte den enda gruppen urbefolkning. Det fanns många olika grupper före innan den "Stora invandringsvågen" av boskapskötare och jordbrukare som startade för cirka sex tusen år sedan. Senare skulle de invandrande stenåldersbönderna utvecklas till en massa små folkgrupper, som daner, jutar, angler, tjustbor, götar, svear med mera, och som senare utvecklades till danskar och svenskar.
Redan på bronsåldern försvann, enligt genetiker, spåren efter de åtta hittils kända urmödrarna av Gotlands urbefolkning av de skelett genetikerna har undersökt på Gotland. Ett, efter ett, av ursprungliga jägarbefolkning söder om Mälaren försvann efter årtusenden. De försvann som en etnisk folkgrupp, men de försvann inte genetiskt. De gifte in sig i bondebefolkning. Vissa kan ha levt kvar som fiskare och säljägare efter kusterna i hela Sverige generation efter generation i tusentals. Det har inte så vitt jag vet gjort mtDNA på fiskarsläkter. Idag, förutom samer, finns det kanske tiotusentals, kanske hundratusentals som är rakt nedstigande till dåtidens urbefolkning, det vill säga stenålderjägarbefolkningen.
Läsa mer: Arkeologiforum. Dick Harrison och ursprungsbefolkningen.

http://www.arkeologiforum.se/forum/index.php/topic,3814.msg30571.html#new

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar