onsdag 2 september 2009

SCHAMANER OCH HÄLLMÅLNINGAR 2

TRÖTT PÅ SCHAMANER

Det är Helena Günther, artikelförfattaren till ”Problem med schamanistiska tolkningar av de nordfennoskandiska hällbilder” i Fornvännen 2009/1.
Hon är trött på att under de sista femton åren har arkeologer mest skrivit om schamanism om de så kallade viltristningarna och hällmålningarna i norra Fennoskandia. Günther saknar diskussioner om djurrådare och framför allt att man ska se hällmålningar som en del av riterna kring jaktmagin. Helena lyfter intressant fram djurceremoniska riter, livslinjemotiv, jaktmagi och djurens rådare. Hon menar: ”I den världsbild svagt framträder ur de nordliga hällbilderna kan schamanism ha varit en del, men i så fall en liten del.” Själv håller jag inte med den tolkningen. Utan problemet har varit att de arkeologer som har skrivit om schamanism har många en ”Edda-styrd”, sydlig skandinavisk syn på schamanism. Inom samisk religion så är det en självklart att jakt, djurrådare och nåjder hör ihop.

Den 26-27 september 2009 hålls ett hällmålnings- och hällristningsseminarium ”Rödockrarummet II - Arkeologihelg i Näsåker i Ångermanland". Arkeologen Kalle Sognes berättar om likheten mellan älgristningar och kontakter mellan Tröndelag i Norge och Jämtland/Ångermanland i Sverige, den finske hällmålningsexperten Pekka Kivikäs berättar om Värikallios hällbildsfält, arkeologen och religionsvetaren Helena Günther berättar om ”Älgkon hällbildsforskningen - en förbigången historia”, plus några ytterligare föreläsare

Läsa mer http://web.telia.com/~u21604992/pa_gang.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar